Robotel, üç boyutlu yazıcılarla protez el üretmek için kitle fonlamasına açıldı

Robotel Derneği kuruldu

5 Dakika’nın kurucularından Zeynep Karagöz, 2014’te başlatılan projenin bu yılın Mart ayında dernekleşme sürecini tamamladığını ifade ediyor ve hem gönüllülük çalışmalarında ve maddi destek toplama konusunda daha rahat ettiklerini ekliyor. Türkiye çapında duyuru, ihtiyaç sahiplerini belirleme, ölçü alımı, belgeleme, tasarım, 3 boyutlu baskı, montaj gibi aşamalarda ve projenin koordinasyonunda çalışan gönüllü ekipleri koordine eden Robotel, bugüne kadar 40’dan fazla robot el üretmeyi başarmış. Genç STK, 1500’den fazla gönüllü ve 200’den fazla 3 boyutlu yazıcı ile gelen taleplere destek olmaya devam ediyor.

Gerek ABS (Amniotic Band Syndrome – doğuştan itibaren çocukların gelişiminde özellikle uzuvları etkileyen bir hastalık) gerekse travma sonucu uzuv kayıplarını telafi etmek isteyen Robotel, şu anda Türkiye’nin her yerinden ihtiyaç sahibi kişilere ulaşarak onların hayatlarını değiştirmek için çalışıyor. Robotel Dernek Başkanı Zeynep Karagöz, protez el konusunun neden önemli olduğunu da şu sözlerle açıklıyor;

Dünyada protezlerin çoğunda hareket kabiliyeti özellikle el ve parmak protezlerinde ikinci planda kalmış durumda. Bunun yanı sıra mevcut protezler gelir seviyesi orta ve düşük olan ailelerin karşılayabileceği fiyatlardan çok yukarıda. Bu nedenlerle tüm dünyada çocuklarda protez takma süreci sıkıntılı. Çünkü çocukların gelişimiyle birlikte sık sık değiştirilme zorunluluğu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla çoğu gelişimini tamamlayana kadar protezden yoksun kalıyor. Robot eller ise çok kullanışlı; çünkü hem ucuz hem fonksiyonel. Özellikle protez çağına gelene kadar çocuklara hayat kalitelerini büyük oranda yükseltecek bir çözüm sunuyor.

Robotel’e nasıl destek olabilirsiniz?

Robotel Derneği hali hazırda gönüllüler eliyle büyüyen ve güçlenen bir proje. Dolayısıyla duyuru, tespit belgeleme, ölçü alımı, tasarım, baskı, montaj gibi bir çok konuda i iş gücünü karşılamak için gönüllüllük formunu doldurabilirsiniz.

Bir diğer destek şansı ise Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın açmış olduğu kitle fonlama platformu ideanest‘de açmış olduğu kampanyaya katılmak. Yapacağınız finansal desteklerle Robotel’in 3 boyutlu yazıcı almasını ve robot ellerin ücretsiz olarak ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılmasını sağlayabilirsiniz.

Özetle Robotel, aradan geçen 3 yıldır bu işin arkasındaki duruşunu korumayı başarmış ve dernek olarak daha emin adımlarla yoluna ilerliyor. 40 bin TL tutarındaki kitlesel fonlama hedefine ulaşması da Robotel’in başta Türkiye olmak üzere küresel bir çapta daha iyi işler yapmasını sağlayabilir. Detaylı bilgi almak için robotel.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir