Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü ilk milli keşif uydusu Göktürk 2, Çin’deki Jiuquan Fırlatma Üssü’nden uzaya gönderildi. 19 Aralık’ta uzaya gönderilmesi planlanan Göktürk-2, Çin’deki olumsuz hava şartlarından dolayı uzay yolculuğuna bir gün önce çıktı ve Göktürk-2’den ilk sinyalin alındığı bildirildi.
Yüzde 80 yerli yapım olan Türk keşif ve gözlem uydusu Göktürk-2, TUŞAŞ ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüğe sahip keşif uydusu unvanına sahip. Savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlara cevap verecek uydu, Türkiye saati ile 18 Aralık 2012 – 18.12’de ateşlenen uydunun yörüngesine ulaştığı bildirildi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait olan ve 140 milyon lira bütçeli proje kapsamında yapımına 2007 yılında başlanan uydu, 2.5 metreye kadar çözünürlük kapasitesine sahip; dünya çevresini 98 dakikada turlayabilecek olan uydudan tek seferde 600 kilometrelik şeridin görüntüsü indirilebilecek.
Göktürk-2’nin yörüngede konumlandıktan sonra ilk sinyalini Ankara’ya saat 21.25’te iletecek. Bu sinyalle uydu sıcaklık, akım, gerilim değerleri hakkındaki ilk bilgileri Dünya’ya iletmiş olacak.
Daha sonra, roketten ayrılış sırasında oluşan takla hareketinin durdurulması için Milli Uçuş bilgisayarı Bilge’den, Göktürk-2’ye komutlar gönderilecek ve uydu en son konumuna getirilecek.