Aylık arşivler: Haziran 2017

AMP Devre Dışı Bırakma Ve Yönlendirme

Google tarafından AMP (Accelerated Mobile Pages) sayfalara geçiş için gizemli çalışmalar hala devam ediyor. Web sitelerinin uyumluluğu için sürekli olarak Google site sahiplerine tavsiyelerde bulunuyor AMP sayfaları belli kodları destekleyen ve karmaşadan uzak bir tasarıma sahip. Google veri tasarrufu adına mobil kullanıcıları bu sayfalara gelecek zamanda yavaş yavaş geçeceğe benziyor.

Mobil olarak AMP’nin avantajları var gibi gözüksede şuan için site sahipleri için tamda doğru değil gibi. Reklam geliri elde eden site sahipleri adına hitlerde değişiklik olmasa bile kazançlarda AMP’den kaynaklı ciddi düşüşler oluyor. AMP’nin kodlaması ve desteklediği kod sayısının az olması nedeniyle tasarım konusunda çok fazla bir şey yapılamıyor. AMP eklentilerini kapatıp AMP sayfaları iptal ettikleri anda ise Google indexleri 404 hata koduyla karşılaşıyor.

404 sayfalarını kimse istemiyor doğal olarak ve araştırmam sonucunda wordpress veya başka hangi platformu kullanıyor iseniz AMP sayfaları kapatıldığı zaman Google indexlerinin 404 hata koduna dönmeden orjinal yazının linkine yönlenmesi için ufak bir htaccess kodu eklemek yeterli oluyor. Oldukça da başarılı olduğunu söyleyebilirim. Yapmanız gereken link yapınıza uygun şekilde alttaki kodları düzenleyerek sitenizin root dizini içindeki .htaccess içine kaydetmek.

yukarıdaki kodlar site-adi/yazi-ismi/amp/ link yapısı için geçerlidir.

Link Uyum Kontrolü

Web sitenizi için seçtiğiniz URL çok önemlidir. Çeşitli özellikler barındırmalı ve mutlaka siteniz ile uyumlu olmalıdır. Bu alanda link uyum kontrolü aracını kullanarak çalışmalarınızı şekillendirebilirsiniz. Bu alanda daha verimli linkler elde edilebilir. Bu araç içerisinde URL ile sayfa içerisindeki anahtar kelimelerin uyumu incelenmektedir. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak istiyorsanız bu alanda maksimum uyumluluk elde etmekte önemli olacaktır. SEO açısından performansınızı ölçerek çalışmalarınıza daha verimli bir açıdan yol verebilirsiniz. Anahtar kelimeniz URL içerisinde geçmelidir. Bunun yanında description yani açıklama içerisinde de anahtar kelimenin bulunması önemlidir. Özellikle description ve title arama sayfasında görünen özellikler olarak ta hedef kelimenizi barındırması avantaj sağlayacaktır.

Title genel olarak bakıldığında sitemizin başlığı olarak değerlendirilebilir. Mavi ekranda görünen bu başlık en çok 70 karakter olmalıdır. Aşırı uzun karakter sayısı Google tarafından kötü algılanabilir. Hatta üç nokta ile tamamlanarak gösterimler oluşturulabilir. Description açıklama alanıdır. Bu alanda içerik hakkında küçük açıklamalar kullanabilirsiniz. Anlaşılır, basit ve sitenizin içeriği hakkında slogansal ifadeler kullanmakta ve anahtar kelimenizi de bu alanda kullanmak avantaj getirecektir. Bu nedenle 160 karakterden uzun olmamalıdır. Bu alanda yaptığınız link uyum kontrolü sırasında H1, H2, H3 başlıkları da taranacaktır. Bu taramalarda da anahtar kelime araştırmaları yapılacaktır. Ve elde edilen oran bu kriterlere göre hesaplanacaktır.

Link uyumunda ana başlık, URL, alt başlıklar, meta ve görseller tek tek taranmaktadır. Kelime oranı toplam kelimeye göre farklı başlıklarda çıkabiliyor. Bu alanda link uyum kontrolü yaparken 500 kelimede en az iki anahtar kelime araştırılacaktır. Kurduğunuz web sitesinin yüksek bir sıralama elde etmesi için mutlaka anahtar kelime kullanımlarında ve link uyum çalışmalarında sitedeki tüm içeriklerin uyum oluşturması gereklidir. SEO çalışmalarında site dışındaki çalışmalarınız ne kadar önemli ise site dışındaki çalışmalarınız da aynı şekilde değerlidir. Sosyal medya entegrasyonları kadar arama motoru algoritmalarının sitenizi daha iyi bir şekilde algılamasını sağlayacak link uyum çalışmaları da gerekli olacaktır. Başarı hedeflerinize ulaşmak için Google’ın sunduğu araçları kullanabilir ve çalışmalarınıza etkin analizlerle yön verebilirsiniz.