Aylık arşivler: Aralık 2012

Göktürk-2 ~ İstikbâl Göklerdedir

Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü ilk milli keşif uydusu Göktürk 2, Çin’deki Jiuquan Fırlatma Üssü’nden uzaya gönderildi. 19 Aralık’ta uzaya gönderilmesi planlanan Göktürk-2, Çin’deki olumsuz hava şartlarından dolayı uzay yolculuğuna bir gün önce çıktı ve Göktürk-2’den ilk sinyalin alındığı bildirildi.

Yüzde 80 yerli yapım olan Türk keşif ve gözlem uydusu Göktürk-2, TUŞAŞ ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüğe sahip keşif uydusu unvanına sahip. Savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlara cevap verecek uydu, Türkiye saati ile 18 Aralık 2012 – 18.12’de ateşlenen uydunun yörüngesine ulaştığı bildirildi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait olan ve 140 milyon lira bütçeli proje kapsamında yapımına 2007 yılında başlanan uydu, 2.5 metreye kadar çözünürlük kapasitesine sahip; dünya çevresini 98 dakikada turlayabilecek olan uydudan tek seferde 600 kilometrelik şeridin görüntüsü indirilebilecek.

Göktürk-2’nin yörüngede konumlandıktan sonra ilk sinyalini Ankara’ya saat 21.25’te iletecek. Bu sinyalle uydu sıcaklık, akım, gerilim değerleri hakkındaki ilk bilgileri Dünya’ya iletmiş olacak.

Daha sonra, roketten ayrılış sırasında oluşan takla hareketinin durdurulması için Milli Uçuş bilgisayarı Bilge’den, Göktürk-2’ye komutlar gönderilecek ve uydu en son konumuna getirilecek.

WP ~ Eklentilerin Gereksiz Kodlarını Kaldırma

WordPress temalarında header.php kısmında vardır. Bu head ile WordPress’teki bazı .js, .css kodları içeriye aktarılır. Fakat bizim de kendi kütüphanelerimiz olduğundan ve onlara ihtiyacımız olmadığı için bu kodlar sadece siteyi yavaşlatmasıyla kalmaz fazladan bağlantı çağırışından dolayı site değerlendirmesini de düşürür.

Aşağıdaki kodlarla şuan örnek olarak WP-RecentComments, CodeColorer, Captcha ve Contact-Form eklendilerinin .js ve .css kodlarını kaldıracağız bunun sayesinde fazla css ve js sorgusundan kurtulmuş olacağız ve kodlarda istemediğimiz bir yer varsa da kaldırma imkanına sahip olabileceğiz bu sayede.

Öncelikle şu konuda uyarmam gerekiyor aşağıdaki kodları kullanmadan önce kaldırdığınız kodların içinde yer alan işinize yarayacak css ve js kod kısımlarını kendi css ve js dosyanıza atmanız gerekmektedir…

CodeColorer, Captcha, WP-RecentComments ve Contact-Form eklentilerinin kaldırılması için gerekli kodumuz aşağıdaki gibi olmalıdır bunu functions.php (Tema İşlevleri) içinde en alta attığımızda kodlar çalışacaktır ve sayfa kaynağına bakıldığında görülecektir ki eklentilere ait .css ve .js kodları siteden kalkmış olacaktır.

bu kodu kendi sitenize göre uyarlayabilirsiniz kaldırmak istediğiniz;
.css kodları için wp_deregister_style
.js kodları için ise wp_deregister_script
kullanmanız arkasındanda css veya js dosyasının ismini parantez içindeki alana yazmanız yeterli olacaktır 🙂

Kodumuzda gördüğünüz gibi if() (eğer) yapısı kullandım.Bu yapıyla eğer sayfa “İletişim” sayfasının dışında ise iletişim formunun dosyalarını sayfa kodlarına eklemeyecekdir. Sonra fonksiyona devam ederek CodeColorer, Captcha’in css dosyalarını en sonda WP-RecentComments .js dosyasını kaldırdım.

Yukarıdaki kod örnek koddur yazıyı okumadan sitenize eklemeyiniz 🙂

WP ~ Kategorileri İkiye Bölme

WordPress kategorileri çok fazla olan kullanıcılar bu kategorileri iki ayrı sütunda göstermek isteyebilir aşağıdaki kodlar bu kullanımı sağlayacaktır. Aşağıdaki açıklamaları okuyup kodları kategorileri göstermek istediğiniz yere ekleyiniz 🙂

Aşağıdaki kodla alt ve üst kategoriler, alfabetik olarak iki ayrı sütunda sıralar. İstediğimiz bu sonuca ulaşmak için aşağıdaki kodu kullanıyoruz…

Aşağıdaki bu kodla ise sadece üst kategorileri alfabetik olarak iki ayrı sütunda sıralar. İstediğimiz bu sonuca ulaşmak için aşağıdaki kodu kullanıyoruz…

Her iki durumda aşağıdaki kodları da stil dosyanıza eklediğinizde işiniz bitmiş olacaktır.

Schmidt: Android, iOS’a Karşı Olan Savaşını Kazandı

Google başkanı Eric SchmidtAndroid’in, işletim sistemi pazarındaki kontrolünü Microsoft’un 20 yıl önce Apple karşısındaki durumuna benzetti.
Schmidt, Android’in iOS ile savaşının neredeyse bittiğine inanıyor. Kazanan belli: Android.
Bu sabah Bloomberg’de yayınlanan röportajda Schmidt’in açıklamaları yer aldı. Schmidt , Apple’ın, iOS ile devam eden pazar payı savaşının 20 yıl önce Microsoft’un Apple’a karşı olan savaşını hatırlattığını söyledi. Konuşmasının devamında ise kendi fikrine göre bu savaşı çok net şekilde kazandıklarını belirtti.
Schmidt ile bu noktada tartışmak çok zor olabilir. Araştırma şirketi IDC’nin geçen ayki raporuna göre üçüncü çeyrekteki Android dağıtımı dünya çapındaki pazar payının yüzde 75’i olarak hesaplandı. Apple’ın iOS’u ise yüzde 14,9’luk pay ile ikinci oldu. Ayrıca Android’in yüzde 57.5 olan sahiplik payı yüzde 13.8’de kalan iOS’a göre oldukça düşük.
Schmidt’in Windows ve OS X’in savaşı ile Android ve iOS’u karşılaştırması bir bakıma uygun düşebilir. Windows, bir satıcı takımının kendi ürünlerini yazılım ile donatması sayesinde işletim sistemi piyasasına hâkim olmayı başardı.
Apple, bu arada, OS X’i kendi için sakladı ve yazılımı sadece kendi ürünlerinde kullandı. Benzer durum mobil pazarında da yaşanıyor. Her yıl mağaza raflarında gözde olan sayılamayacak kadar Android tabanlı cihaza karşılık birkaç adet iOS tabanlı cihaz var. 
Dolayısıyla Schmidt’in düşüncelerinde son derece haklı olduğu söylenebilir.
Sibel Aflazi – 12.12.2012

Kaynak: http://www.tamindir.com/schmidt-android-iosa-karsi-olan-savasini-kazandi_h/