29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

datarar

Cumhuriyetimizin 88. yıl dönümü kutlu olsun. Bu gün 29 Ekim 2011, cumhuriyetimizin kuruluşu üzerinden tam 88 yıl geçmiş. 1923 yılının çetin bir sonbaharında kurulan devletimiz 88 yılda çok meşâkat geçirmiş ama yılmadan bu günlere gelmiştir.

Hükümet 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını tamamen iptal etmiş. Keşke Bu davranış yerine hem toplumumuzun acısına sahip çıkıp hem de Cumhuriyet değerlerimize sahip çıkan bir tarz ile etkinliklerin eğlence boyutu çıkarılarak anma biçiminde yapmayı tercih etseydi. Sağlık olsun artık…

Tekrardan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mızı kutlarım…

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedir peki?
Cumhuriyet Bayramı Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nin 29 Ekim 1923‘te Cumhuriyet rejimini ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye‘de ve Kuzey Kıbrıs‘ta kutlanan bir millî bayramdır.

Cumhuriyet Bayramının kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenir.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in Onuncu Yıl Kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku‘nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.
29 Ekim 1923’te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu(1921 Anayasası)’nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır.

2 Şubat 1925′te, Hariciye Vekaleti(Dışişleri Bakanlığı)’nce düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim’in bayram olması önerilmiştir. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan’da karara bağlanmıştır. 19 Nisan’da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925′ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır.

Türk milletinin yoksulluk ve perişanlık içinde olduğu bir dönemde Atatürk, milletimizi muasır medeniyetler seviyesine çıkartmak için büyük bir gayret sarf ederek, Cumhuriyetimizi ilan etmiştir.

Türk milletinin herşeyin en iyisine layık olduğunu ve cehalet ile hiçbir yere varılamayacağını her fırsatta dile getirerek, Türk milletinin geleceğini adım adım inşa etmiştir. Onun için başlıca hedeflerden birisi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkmaktı. Bu da ancak yeni bir rejim ve yeni arayışla mümkün olabilirdi. İşte, Cumhuriyetimiz de bu adımlardan birisi…

Atatürk halkı için geride o kadar güzellikler bırakmıştır ki, onları yaşatmak da bizim asli görevimizdir. Asla ve asla kazanımlarımızdan geriye gitmeyeceğiz. Vatanımıza ve milletimize kast eden hain elleri kırmak bizim boynumuzun borcudur. Çünkü Ata’mıza söz verdik, sözümüzden asla dönmeyeceğiz